Drömmen som blev ett hus

Huset januari 2013


Vi hade bollat med tanken lite redan i flera år, men en dag i april 2011 tog vi beslutet: vi skulle bygga hus. En stor anledning till att det blev så var att vi då visste att vi skulle få tillökning och vårt lilla röda hus (byggt 1900) vi bodde i då skulle antingen a) bli alldeles för litet eller b) göra oss totalt panka om vi skulle renovera. Så för att slippa stöta på överraskningar (nåja, större sådana i form av fuktskador i väggarna) började vi fundera på husmodell.

Jag, som är extremt intresserad av hus och inredning och plöjer allt (och då menar jag allt) i text- och bildformat om just detta, blev lite kinkig vid den här tidpunkten. Det fanns ju ingenting som ens var i närheten av just det huset vi ville ha. Hur jag än sökte på landets husfirmor hittade jag ingenting. Det var då vi bestämde oss för att rita ett eget hus. Ett simpelt planlösningprogram nerladdades och sedan gick en stor del av vakna tiden ut på att rita. Och rita. Och rita lite mer.

När vi sedan fick knåpat ihop någonting vi var nöjda med sökte vi en riktig husritade och visade skissen för honom. Han godkände, gav förslag om små förändringar och till slut kom vi fram till Vårt Hus, till största delen så som jag ritade från början. Efter att ha ojat och vojat oss fram och tillbaka om det verkligen var värt besväret att skuldsätta sig för resten av livet hittade vi en mindre byggfirma som uppförde element. 

Tomten ägde vi redan, då min kära sambo vägrade samarbeta genom att kompromissa vad gäller byggplats, men han kunde sträcka sig så långt att vi kunde flytta åtminstone 300 meter från stället vi redan bodde på. Det var tillräckligt långt borta. Vi hade flera år tidigare stått på åkern bredvid och sett på utsikten och suckat lyckligt vid tanken på att kunna bo där. Av olika orsaker var det inte nu en möjlighet så vi fick sikta in oss på åkern på andra sidan vägen. När vi någon månad senare hittade lera där och en flytt av tomten till vårt ursprungliga önskeställe blev möjligt tvekade vi inte en sekund. Nu hade vi också vår drömtomt!

I oktober 2011 blev tomten och grunden färdig, huset levererades i februari 2012 i element och i mars gjöt vi golvet. Från mars till oktober 2012 färdigställdes huset invändigt av några vänner tills oss (stort tack till er! Ni är guld värda!) och i november samma år flyttade vi äntligen in i vårt nya hem. Allt det här kan ni läsa om vid sidan om bloggen eller här.

Huset är inte hundra procent klart, nu till sommaren 2013 ska det målas vittvittvitt överallt, stolparna på terrassen ska breddas och trapporna ska behandlas. I trädgårdsväg ska gräsmattan anläggas, några fler träd och buskar ska få flytta hit och lekstugan ska få en egen plats.

3 kommentarer:

  1. annbritt julin-björkskog10 januari 2013 17:57

    Ni har ett jättesnyggt hus som jag vet var det finns!

    SvaraRadera
  2. Husritare går under benämningen arkitekt. Inte så roligt att ha tillbringat 7 år på uni för att bli kallad husritare.

    SvaraRadera