16 juni 2015

Att ha allergiska barn

Har länge tänkt skriva ett inlägg om allergiska barn, det har legat som utkast i nästan ett halvår och nu äntligen får jag trycka på publicera. Det här med allergi verkar vara någonting som man antingen kan allt eller inget om, speciellt mjölkallergi. Förvånansvärt många blandar ihop det med laktosintolerans, vilket faktiskt kan få livsfarliga konsekvenser om det handlar om anafylaktisk chock som första symtom. Nu har tack och lov inte mina barn några sådana symtom, då skulle jag aldrig mer sova. Vi börjar med lite info om mjölkallergi.



Vad är skillnaden?
  • laktosintolerans = intolerans mot mjölksocker (symtom: ex gaser, uppsvälld mage, illamående), egentligen ingenting onormalt eftersom det inte är meningen att vi ska tåla andra djurs bröstmjölk
  • mjölkproteinallergi = allergi mot mjölkprotein (symtom: anafylaktisk chock, förstoppning/diarré, kolik, kräkningar/reflux, magsmärtor, astma, hudproblem, eksem, svårt att varva ner, sömnproblem) 
  • laktosfria mjölkprodukter är utan mjölksocker men innehåller fortsättningsvis mjölkprotein
  • en mjölkproteinallergiker kan således inte äta laktosfritt, då blir hen sjuk
  • mjölkproteinallergi hos barn växer oftast bort innan skolstarten, de som får senare/i tonåren får troligtvis leva med det resten av livet
  • man kan alltså vara känslig mot mjölkprotein i olika grad och reagerar utifrån det
  • mjölkproteinallergiker korsreagerar ofta med bl.a. soja och dess släktingar
  • testas med blodprov, men har man icke IgE-förmedlad allergi (kroppen bildar inte antikroppar) syns det inte, det säkraste testet är genom provokation
*

När Hayleys mjölkallergi börjat vet vi inte, det vanligaste är att det börjar de första levnadsmånaderna men hon fick sin diagnos strax innan hon fyllde tre. Hon hade också svår kolik när hon var liten så om det var ett symtom är svårt att säga. Hennes symtom (från första början) är magsmärtor, förstoppning, oro/svårt att slappna av, sömnproblem, utslag i ansikte och bål samt kräkningar. Hennes allergi syns vid blodprov. Utöver det här verkar hon reagera på pälsdjur och pollen.

Holly har ingen diagnos eftersom det inte syns på blodprov för henne. Hon fick liknande symtom som Hayley hade redan vid 7 månaders ålder: förstoppning, magsmärtor, kräkningar, utslag och dålig viktuppgång. Hon började dricka mjölkfri ersättning och blev först bättre av det men sedan har det blivit sämre hela tiden. Nu har hon lös mage och går upp dåligt i vikt, så vi utreder henne för glutenintolerans. 

*

"Ja, den är laktosfri, det går bra va?"

Vet inte hur många gånger jag måste förklara att det inte får innehålla några mjölkprodukter whatsoever när vi beställer mat någonstans. Det funkar alltså inte med laktosfritt. Beställer vi en hamburgare ska den alltså inte bara vara utan ost (som de flesta säger), brödet och biffen får inte innehålla mjölk, det ska inte vara mjölk i såsen eller senapen och den ska inte vara tillagad i samma kärl som mjölkmat. Det är ytterst få gånger de faktiskt förstår vad mjölkfritt betyder och då pratar vi ändå om folk som arbetar med mat varje dag. Informerar de inte om födoämnesallergier vid utbildningarna eller allra senast när man börjar på en ny arbetsplats? För en som får anafylaktisk chock kan det ju få ganska seriösa konsekvenser, det borde man ju nog kanske ta hänsyn till när man serverar mat.

Förutom när vi beställer färdigmat någonstans ifrån märks det bäst hos oss om vi träffar andra, antingen hemma hos oss eller borta. Oftast äter de andra barnen sånt som innehåller mjölk medan mina äter mjölkfritt. Hur äter barn då? Jo, med händerna och ibland hela kroppen. Vad händer då när de går från bordet och genast börjar leka med samma leksaker som mina barn leker med? Jo, de får antingen mjölk på sig eller i sig (om de stoppar leksakerna i munnen). Ibland sitter barnen bredvid varandra så länge de äter och börjar peta på varandra. Samma sak händer då. Då brukar jag säga till att de helst ska tvätta händerna innan de börjar leka, men varje gång känner jag mig lika elak. Helt i onödan egentligen, det enda jag försöker göra är ju att förenkla för mina barn som slipper må dåligt eller få utslag.

Vad äter ni då?

Hayley har använt havreprodukter ända från början, oftast Oatleys produkter. Havremjölk i stället för vanlig mjölk och naturell havregurt i stället för yoghurt. I maträtter som innehåller mjölk byter jag ut det mot havre-/kokos-/mandel- eller rismjölk. Risgrynsgröt går t.ex. utmärkt att koka på rismjölk. Creme fraiche och matlagningsgrädde finns också. I stället för vanlig vispgrädde brukar vi använda kokosgrädde och i enstaka fall havregrädde (tycker att den innehåller lite för mycket olika saker för att vilja ha den ofta). På smörgåsen lägger hon majonnäs, Kalles Kaviar, olja, kokosolja, fruktpuré eller avokadoröra. 

Vi äter oftast mjölkfritt allihopa eftersom jag inte orkar laga så många olika varianter. Jag och Benny äter mjölkprodukter till mellanmål ibland. Bakar jag gör jag det mjölkfritt. Har inte tänkt på det som ett problem ännu, allt går att lösa.



Hur brukar ni andra allergiker bli bemötta?
Och ni som inte är allergiska: hur brukar ni bemöta allergiker?

3 kommentarer:

  1. Vi åt oftast på Mc Donalds då vi åt ut, för där har de bra koll. Annars mötte vi liknande problem på restauranger. Då vi gick hem till någon hade vi oftast med något för säkerhets skull, men våra vänner lärde sig snabbt vad som går och ansträngde sig över förväntan. Keiju har annars ett helt växtbaserat "smör", det har blått lock. Det äter vi fortfarande av gammal vana. Skönt dock att alla kan äta allt nu. Hoppas det blir så för er också! H, Karin

    SvaraRadera
  2. Vi har ju diskuterat detta tidigare, säger bara en sak: mjölkfri mozzarella sallad 😂

    SvaraRadera
  3. Vår son är också allergisk mot mjölkprotein! Upptäcktes vid 6 månaders ålder. Har också märkt hur oförstående folk är ang denna allergi. Dock reagerar han inte på mjölkproteinet utanpå huden (mjölkklott), utan på det han får i sig inifrån. Rekommenderar också blåa Keiju smöret, det använder vi bara här hemma.

    SvaraRadera